Hayvanseverlerin hedefinde CHP’li Uğur Bayraktutan var: ‘Meclis ziyarete kapatılsın’ kararına imza


Sokak köpeklerinin yanı sıra kedileri kapsayan yasal düzenleme ilk gündeme geldiğinden beri çok konuşulurken, 3 gün boyunca 42 saat süren görüşmelere birçok tartışma damga vurdu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerde ‘ötanazi’ kelimesi çıkarılsa da atıf yapılan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen tedbirlerde, ‘ötanazi’ koşullarının sıralandığı maddenin onaylanması, Meclis’te ziyaretçi olarak bulunan ve görüşmeleri takip eden hayvanseverlerin tepkisine yol açtı.

Koridorda bekleyen hayvanseverlerden bazıları, ‘ötanazi’ içeren 5. maddenin komisyondan geçtiği haberini aldıktan sonra “Katiller” şeklinde slogan atarak duruma tepki gösterdi. Bu görüntüler üzerine AKP Bursa Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank yaptığı paylaşıma, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u etiketleyerek, “Bu çapulcular nasıl oluyor da Meclis’in koridorlarında saygısızca tepinebiliyor?” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Biz, üç-beş marjinal karakterin çığırtkanlık yaparak, bağırarak, çağırarak Meclisi çalışamaz hale getirmesine eyvallah etmeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

MECLİS ZİYARETE KAPATILDI

Ardından TBMM Genel Sekreterliği’nden milletvekillerine gönderilen duyuruda, TBMM Genel Kurulu’nun alınan karar gereğince 26-29 Temmuz’da çalışmalarını sürdüreceği hatırlatıldı. Duyuruda, gündemin yoğunluğu sebebiyle milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına daha etkin katılabilmeleri için 26 Temmuz Cuma, 27 Temmuz Cumartesi, 28 Temmuz Pazar ve 29 Temmuz Pazartesi günü TBMM’ye görevliler dışında ziyaretçi ve araç girişi yapılamayacağı bildirildi.

Milletvekilleriyle oylama öncesi görüşmelerini sürdüren ve öte yandan görüşmeleri takip etmek isteyen hayvanseverler, Meclis’in ziyaretçilere kapatılması kararını eleştirirken, kararda muhalefet partilerinden CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve DEM Parti Milletvekili Salihe Aydeniz’in imzasının da olması dikkat çekti. CHP’li vekilin neden bu karara imza attığına yönelik gelen eleştiriler üzerine Bayraktutan’dan açıklama geldi.

Bayraktutan yaptığı açıklamada, Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilk planlamaya göre, TBMM’ye ziyaretçi yasağı getirilen 26-29 Temmuz aralığında değil, 30 Temmuz’da görüşüleceğini söyleyerek, bu görüşmelerin daha sonra öne çekildiğinin bildirildiğini ifade etti.

Bayraktutan konuyla ilgili “Hayvanları Koruma Kanunu, yasak kararı alınan tarih aralığını kapsamayacak şekilde, 30 Temmuz 2024 Salı günü gündeme alınması mümkünken; AKP Grubunun ilgili kanun tekliflerini geri çektiği ve söz konusu Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin görüşmelerin öne çekilerek gündeme alınacağı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır” dedi.

“Cumhuriyet Halk Partimizin ve şahsımın can dostlarımızın korunmasına yönelik bu tarihe kadar ortaya koyduğu irade, vermiş olduğu destek ve mücadele ortadadır.” diyen Bayraktutan, hayvanseverlere desteğini yineleyerek ilgili imzanın geri çekilmesi için TBMM Başkanlığı’na dilekçe verdiklerini söyledi. İşte o açıklama:

“TBMM GİRİŞ YASAKLARINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME
13768955 Sayılı, Ziyaretçi Girişlerine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda alınan kararın duyurusuna ilişkin (26-29 Temmuz 2024 tarihleri arasında giriş yasağı) yazının altında tüm TBMM İdare Amirlerinin imzası bulunmaktadır.
İlgili imza; TBMM Genel Kurulu’nda 157 Sıra Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile diğer Kanun teklifleri gündemlerini içeren tarih aralığında olduğundan atılmıştır…”

“Mevcut durumda; Hayvanları Koruma Kanunu, yasak kararı alınan tarih aralığını kapsamayacak şekilde, 30 Temmuz 2024 Salı günü gündeme alınması mümkünken; AKP Grubunun ilgili kanun tekliflerini geri çektiği ve söz konusu Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin görüşmelerin öne çekilerek gündeme alınacağı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.
İlgili gelişmenin üzerine; Hayvanları Koruma Kanunu görüşmelerinin önemi ve hassasiyeti göz önüne alınarak, vermiş olduğumuz ilgili imzanın geri çekilmesi adına gerekli dilekçe TBMM Başkanlığı’na verilmiş, 26.07.2024 (Bugün) saat 14:01 itibarıyla evrak işleme alınmıştır…”

“Cumhuriyet Halk Partimizin ve şahsımın can dostlarımızın korunmasına yönelik bu tarihe kadar ortaya koyduğu irade, vermiş olduğu destek ve mücadele ortadadır. İlgili Kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’na geldiği an, Türkiye’nin her tarafında haykırdığımız gibi, Parlamentonun bizlere vermiş olduğu tüm yetkileri kullanarak bu yasanın parlamentodan geçmemesi için her mücadeleyi vereceğiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 26.07.2024
Av. Uğur BAYRAKTUTAN Artvin Milletvekili TBMM İdare Amiri”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir